top of page

Om projektet

Skud for Trivsel er muliggjort med økonomisk støtte fra TrygFonden.

I projektet samarbejder Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) med ADHD-foreningen og Parasport Danmark, som konsulenter. 

Viden om at skydning virker godt for børn og unge med ADHD og lignende udfordringer er dokumenteret i dansk forskning udført og ledet af Ph.d.  Annegrete Månsson, der også med i styregruppen for Skud for Trivsel.  Du kan læse mere om forskningen og se et mini-foredrag nedenfor.

 

Annegrete Månssons forskning har ligget til grund for projekter i Norge og Danmark, hvor børn med ADHD har været introduceret til skydning i skoletiden.  Du kan læse om erfaringerne og se nogle gode små film nedenfor. 

 

 Skud for Trivsel tager skridtet videre og har som mål at få flere børn og unge til at gå til skydning, som en del af det almindelig fritidsliv sammen med andre unge. Som en del af det frivillige idrætsliv i Danmark koordinerer og samarbejder vi gerne med andre projekter og organisationer. 

Annegrete Månsson – Ph.d., master i idræt og velfærd, fysioterapeut og projektleder - har gennemført praktisk forskning om skydeidræts indvirkning på børn med ADHD samt et andet projekt om anvendelse af skydning i behandling af voksne med hjerneskade.

 

Annegrete er medlem af styregruppen i Skud for Trivsel.

 

Læs mere om forskningen om skydeidræt for børn med ADHD her.

 

Videnscenter for Handicap har produceret to video foredrag (på YouTube) med Annegrete Månsson om forskningsresultaterne:

En kort udgave på 2 minutter - Se her.   

Og en længere udgave om hele forskningen  (20 minutter) - Se her.  

 

Du kan også læse mere på Annegrete Månssons hjemmeside.

FORSKNINGEN BAG PROJEKTET

Forskning og erfaringer med skydeidræt og ADHD har været i de forsknings-og praksisprojekter, der har været gennemført i skoletiden.

I Danmark har DGI Skydning medvirket - du kan se en kort video her.

I Norge har der også været gennemført et projekt, hvor der er lavet i alt 6 små videoer, som på god vis fortæller hvad børnene med ADHD har fået ud af at gå til skydning. Se her.

 

Obs Både i DGI Skydning samt i Norge har de deltagende børn og unge skudt med rifler med kaliber ammunition. I Skud for Trivsel vil de deltagende skytteforeninger og -klubber starte børn og unge op med anvendelse af luftrifler.

Skydning virker godt på mange ting.  Se fx videoen med Lisbeth, som efter en operation havde problemer med at holde sin koncentration og opmærksomhed. Der var alt for mange sanseindtryk. På begyndte til skydetræning og kom helt naturligt til at fokusere på det vigtige - og begyndte at fungere bedre i dagligdagen. Se her.

ERFARINGER
OG FILM

Skud for Trivsel handler om at få flere børn og unge med ADHD og lignende udfordringer til at deltage i de almindelige idrætstilbud. I vores tilfælde sammen med skydning, der har en god dokumenteret effekt på denne gruppe af børn og unge, idet skydesportens grundelementer er ro, koncentration og fokus.

Der findes også andre gode projekter med fokus på ADHD, skydning, anden sport samt inklusion af børn og unge med særlige udfordringer.

I vores arbejde med Skud for Trivsel er vi stødt på :

ANDRE PROJEKTER OG ORGANISATIONER

bottom of page